Tjelesni položaji


Tjelesni položaji za meditaciju


Za vrijeme formalne meditacijske prakse, zauzimamo tjelesni položaj
koji nam omogućava dobar omjer opuštenosti i budnosti.

Izdužena kralježnica pridonosi budnosti, a mekana ramena i lice pridonose opuštenosti. Brada je blago usmjerena prema prsima. Oči mogu biti zatvorene ili otvorene sa nježnim, ne-fokusiranim pogledom.

1. Sjedeći položaj

U sjedenju nam je bitno da je kralježnica uspravna, bez napetosti okolnih mišića. To dobivamo pozicioniranjem sjednih kostiju na malo višu razinu od razine koljena. Za to nam koriste meditacijski jastuci (zafu), klupice za meditaciju ili obične stolice sa jastukom.

Ako sjedimo na podu, odabiremo nama najugodniji položaj nogu i ruku. Kombinacije jednog i drugog individualni su odabir.


2. Stojeći položaj

Koristimo ga kada smo pospani, za energiziranje i budnost. Stojimo uspravno cijelom površinom stopala, izdužene kralježnice, opuštenih ramena i ruku pored tijela. Nastojimo umiriti tijelo.

3. Ležeći položaj

Ležimo na ravnoj podlozi, opuštenih udova, izdužene kralježnice (posebno vratnog dijela). Ovaj položaj također pomaže u balansiranju povišene energije.

4. Hodajuća meditacija

Tijelo bi u hodu trebalo biti opušteno i kretati se tempom potrebnim da se balansira trenutna razina energije. Ponakad to znači dosta brzi hod, a ponekad vrlo spori.

U hodajućoj meditaciji položaj tijela se stalno mijenja pa nas time ova meditacija približava svjesnom i pomnom kretanju kroz radnje u svakodnevnom životu.Znamo što radimo: dižemo lijevo stopalo, lijeva noga prelazi naprijed,
spuštamo lijevo stopalo, prenosimo težinu sa desnog na lijevo…Više o mindfulness meditaciji

Prirodna sposobnost da osvjestimo sadašnji trenutak te da ga prihvatimo
na miran i opušten način. više…

Kako prakticiramo formalnu mindfulness
meditaciju te zadržimo mindful stanje kroz sve aktivnosti u danu. više…

Darivanje od srca kada smo zahvalni ili
želimo izraziti potporu nekoj individui,
zajednici, ideji ili projektu. više…

Povlačimo se od svakodnevnih navika na mjesto koje je predodređeno za meditaciju sa ljudima koji dijele istu potrebu. više…