Mindful Yin


Mindful Yin


Yin i yang označavaju prirodne principe, to su kvalitete koje nalazimo u prirodi. Yin kvalitete podrazumijevaju nešto što je hladno, sjenovito, pasivno, introvertirano, teško, vlažno i tamno dok bi yang kvalitete bile nešto toplo, sunčano, otvoreno, aktivno, ekstrovertirano, lagano, suho, svijetlo… Možda najjednostavniji primjer predstavljaju sunce i mjesec, sunce kao yang i u odnosu na njega, mjesec kao yin. Isto tako u tijelu možemo usporedno vidjeti yin i yang. Vezivna tkiva imala bi yin, a mišićna tkiva yang svojstva. Vezivnim tkivima smatraju se ligamenti (drže zglobove čvrsto vezanima), tetive (povezuju mišiće i kosti) i fascia (prozirna do bijela tanka opna koja obavija i povezuje gotovo sva tkiva) i upravo su oni ciljano područje Yin yoge.

Za razliku od mišićnog tkiva koje je prožeto krvlju i koje se brzo i lagano aktivira, vezivno tkivo čine gusto isprepleteni kanalići vode i puno je pasivnije i sporije u aktivaciji. Da bi ga uspjeli istegnuti i otvoriti, na njega je potrebno djelovati laganije, duže i kontinuiranije. Iz tog razloga, uz opuštanje mišića, u Yin yogi ostajemo u pasivnim položajima od 3-5 min, a ponekad i duže.

Takav pristup asanama vodi ka dekompresiji zglobova (stvaranju prostora između zglobnih tijela), povećanju flexibilnostipoboljšanju cirkulacije u zglobovima te općenito otvorenijem protoku energije kroz cijelo tijelo.

Duže ostajanje u položajima također otvara jedan divan prostor u kojem imamo priliku raditi sa svijesti. Učimo na miran, opušten i prihvaćajući način promatrati što se točno događa s tijelom i kako naš um na to reagira. Kroz tjelesne senzacije upoznajemo prirodu prolaznosti.
Učimo se sa suosjećanjem otvarati
prema svim iskustvima jednako,
onima iznimno ugodnim kao i onima
koja se čine neugodna i intenzivna

Opuštanjem i otvaranjem tijela opuštamo i um te počinjemo dopuštati prirodi/životu da se manifestira u svojoj punoj potenciji, kako na prostirci tako i u svakodnevnom životu, iz trenutka u trenutak. Na taj način stabiliziramo i osnažujemo srce i um.


……..……..
Za dodatno istražiti yin yogu i mindfulness preporučujemo sljedeće stranice i učitelje:
YinYoga.com
Insight Yoga Institute
paulgrilley.com
jophee.com
biffmithoeferyoga.com
yogawithnorman.co.uk
mindfulyogaacademy.com
Više o mindful yogi i mindfulness meditaciji

Mindful pristup yogi je meditacija na dišuće tijelo u prostoru, promatranje uma te na otvorenost emocijama. više…

Praksa koja u svojoj srži sadrži principe mindfulnessa: svijest o sadašnjem trenutku, dahu, razvoj koncentracije… više…

Prirodna sposobnost da osvjestimo sadašnji trenutak te da ga prihvatimo
na miran i opušten način. više…

Kako prakticiramo formalnu mindfulness
meditaciju te kako zadržimo mindful stanje kroz sve aktivnosti u danu. više…