Što je mindfulness?

Mindfulness je u zadnje vrijeme postao jako popularan. Svjedočimo njegovoj prekomjernoj popularnosti  ili tzv. „mindfulness hypeu” bez razumjevanja što to doista jest. Ispada da može značiti svašta: mirisne svijeće i pjenušave kupke, sjedenje s prekriženim nogama, opuštanje u prirodi, zdravu prehranu, pozitivno razmišljanje, itd., što mindfulness nije.

Istražimo što mi mislimo pod “mindfulness”. Mindfulness je način bivanja u svakom trenutku našega života, ali također i set vještina koje trebamo razviti kako bi podržali taj način bivanja.

Postoji puno definicija, ali jedna doista obuhvaća bit pristupa: Svjesnost o tome što se događa u našem unutarnjem i vanjskom svijetu, trenutak po trenutak, sa stavom prihvaćanja, topline, ljubaznosti, prijateljstva i interesa.

To znači, najbolje što možemo, biti prisutni u svakom trenutku svoga života, ali ne samo biti prisutni, nego prisutni na određen način: bez osuđivanja, s toplinom, ljubaznošću, suosjećanjem, prijateljstvom i interesom.

Koliko nas je doista prisutno za svoje živote? Većina nas je zapravo negdje drugdje većinu vremena, no dobra vijest je da je taj kapacitet da budemo prisutni prirodan kapacitet, nešto što svi imamo i možemo dalje razvijati i njegovati. Jer, većinu vremena naši umovi su negdje drugdje: brinu, planiraju, kritiziraju, prežvakavaju prošlost, sanjare, automatski reagiraju… Ako želimo razviti svjesnost otvorenog srca za ono što se događa, koje vještine trebamo razviti i njegovati? Apsolutna temeljna vještina u svakom mindfulness treningu je: kapacitet za obratiti pažnju  – što je vrlo dragocjen resurs: “Na što obraćamo pažnju i kako obraćamo pažnju zapravo oblikuje naše živote.” Razmislite o danu u kojemu puno vremena provedete guglajući loše vijesti. Kako to utječe na vas, naprama danu koji provedete s prijateljima ili radeći nešto što je vama osobno istinski vrijedno i važno? Transformirajuće je iskustvo vidjeti jasno što je ovdje, što se događa u našem umu (misli, emocije), tijelu i oko nas, te donijeti tome stav prijateljstva, brižnosti i ljubaznosti. Neki od nas misle da nam je um neprijatelj, pa bježimo od svojih negativnih misli, neugodnih emocija i tjelesnih senzacija. No, možemo naučiti sprijateljiti se sa svojim umom, negativnim mislima, neugodnim emocijamaprepoznavajući da nam um i neugodne emocije zapravo uvijek pokušavaju nekako pomoći (što i jest biološki zadatak uma koji je ljudskoj vrsti dao brojne prednosti, ali i puno patnje, jer biološki je za sva bića najvažnije preživjeti, pa makar uz to patili). Kako “nadmudriti” ovu biološku zadatost i zadržati prednosti neprestano razmišljajućeg i zabrinutog uma i neugodnih emocija, a opet naučiti osjećati istinsku životnu radost, ispunjenost i smisao – za to nam treba trening uma, tj. mindfulness trening, kako bi se počeli drugačije odnositi prema sebi, svome iskustvu, drugim ljudima i svijetu.