Mindfulness u organizacijama

Sve veći broj organizacija okreće se mindfulness treninzima, programima koji uključuju mindfulness meditaciju kao bazičnu komponentu. To čine postavljajući različite ciljeve, primjerice smanjenje stresa, poboljšanje psihičke i tjelesne dobrobiti zaposlenika, povećanje emocionalne inteligencije, poboljšanje radnog učinka, itd.

Uzimajući u obzir prevladavajuće i sve veće probleme u organizacijama kao što su stres, sagorijevanje na poslu, sve veći zahtjevi posla i preopterećenost pažnje, brojna su istraživanja pokazala da mindfulness može pomoći zaposlenicima. Koristi mindfulnessa u organizacijama dobivaju rastuću podršku iz empirijskih istraživanja. Mindfulness dokazano smanjuje emocionalnu iscrpljenost, povećava zadovoljstvo poslom, poboljšava učinkovitost i kvalitetu rada, te čak poboljšava ravnotežu između radne i privatne sfere zaposlenika. Brojna istraživanja u području neuroznanosti pokazala su da 8-tjedna mindfulness meditacija poboljšava koncentraciju i pažnju pa tako i bolju usredotočenost na poslu čak i u uvjetima objektivno velike preopterećenosti i multitaskinga. Zatim, poboljšava učenje i pamćenje, kao i samokontrolu. Obzirom da je jedan od bitnih benefita kultiviranja pune svjesnosti veća svjesnost vlastitih emocija, misli i ponašanja, te samokontrola nefunkcionalnih i štetnih automatskih reakcija, jasno je kako to može unaprijediti i međuljudske odnose. Kultiviranjem pune svjesnosti pojedinac stresne situacije promatra uz određeni odmak i one mu se više ne čine tako prijeteće niti ugrožavajuće. Također uspijeva ostati skoncentriran na ono što radi unatoč objektivnim čestim prekidima zbog drugih ljudi, čestim promjenama u zahtjevima posla ili zahtjevima za multitaskingom.

Popularnost mindfulnessa u organizacijama eksponencijalno raste. Danas se često govori o „mindfulness revoluciji“ u poslovnom svijetu. Neke od najvećih svjetskih kompanija,uključujući i najeminentnije organizacije u svijetu (npr. Google, Apple, General Mills, Bank of England, Goldman Sachs, Barclays,…) rade koristeći mindfulness. Praksa mindfulnessa se širi poslovnim svijetom kao metoda povećanja psihičke i fizičke dobrobiti zaposlenika kao i radne učinkovitosti u menadžerskom sektoru, a posebno u visoko stresnim profesionalnim okruženjima i organizacijskom leadershipu.

„Namjera mindfulness treninga za naše Googlere (zaposlenike Googla) je pomoći im da pronađu unutarnji mir i da pročiste svoj um kako bi bolje upravljali stresom i lakše se nosili s negativnostima.“ – rekao je Chade-Meng Tan, „Google’s Jolly Good Fellow“, GoogleEDU’s rukovoditelj osobnog razvitka, voditelj programa baziranog na mindfulnessu „Search Inside Yourself“.

Naše su voditeljice već održale brojne tečajeve u raznim organizacijama, bankama i zdravstvenim ustanovama.

Ako ste zainteresirani za mindfulness trening u Vašoj organizaciji, kontaktirajte nas na: centar@mindfulness.hr ili  kbt.opcija@gmail.com