Opis 8-tjednog tečaja

8-tjedni tečaj mindfulnessa u našem Centru većinski se bazira na programu Oxford Mindfulness Foundationa: Mindfulness za život (u originalu: MBCT-L: Mindfulness Based Cognitive Therapy for Life ili skraćeno: Mindfulness for Life uz dodane, iznimno korisne elemente 3.vala KBT-a: Terapije prihvaćanjem i posvećenoću (ACT – Acceptance and Commitment Therapy)

Tečaj se sastoji od 8 radionica, svaka u trajanju od 2 sata i 15 minuta, jedanput tjedno. Održava se obično dva puta godišnje (jesenski i proljetni ciklus), a možete birati između tečaja uživo ili online. Online tečajeve također organiziramo i u jutarnjim i predvečernjim terminima, a ako radite smjenski, možete kombinirati jutarnje i  predvečernje termine ili nadoknaditi propuštenu radionicu u nekom drugom terminu ili ciklusu. Sudionici nakon svakog susreta dobivaju pisane radne materijale koje na kraju mogu složiti u iznimno koristan priručnik, kao i trajni pristup zvučnim zapisima vođenih vježbi i praksi koje mogu preuzeti na svoje uređaje, te koji se redovito ažuriraju i nadopunjuju novim vježbama. Materijali pomažu sudionicima u svakodnevnom vježbanju kod kuće tijekom cijelog trajanja tečaja. Potrebno je svaki dan odvojiti 30-tak do 40 minuta za vježbanje i rad na sebi.

Na kraju tečaja se dobiva i potvrda o završenom tečaju koja u današnjem poslovnom svijetu ima veliku težinu u području tzv. mekih vještina (soft skills). Stručnjacima pomagačkih zanimanja vrijedi kao završena edukacija (koja je i preduvjet za nastavak edukacije za certificiranog instruktora mindfulnessa) i može im jako pomoći u manje stresnom, boljem i smislenijem radu s njihovim korisnicima usluga. Preduvjet za dobivanje potvrde je prisustvovati na najmanje 5 radionica. Propuštene radionice mogu su nadoknaditi unutar drugih grupa istog ciklusa ili u sljedećim ciklusima.

Na tečaj se mogu uključiti punoljetne osobe, a mladi od 16 i 17 godina mogu se uključiti uz pismeni pristanak roditelja.

Radionice su vrlo iskustvene i na njima se puno vježba i razgovara o proživljenom iskustvu, te ima malo teorijskog poučavanja. Bit iskustvenog učenja je u tome da ne učite na temelju onoga što vam je netko drugi rekao kako stvari stoje (uključujući i znanstvenike, učitelje, terapeute), nego na temelju svog proživljenog iskustva, ali također i iz povezanosti s drugim ljudskim bićima kroz slušanje drugih sudionika kada budu dijelili svoja iskustva. Vrlo često svi mi doživljavamo iste stvari. Kada tijekom tečaja budete slušali druge, zamijetit ćete: “O, ovo se ne događa samo meni”. Učimo što općenito znači biti ljudsko biće i kako naši umovi funkcioniraju. Shvatit ćemo da ono za što sebe stalno optužujemo i mislimo da se događa samo nama (primjerice: Zašto ne mogu prestati brinuti, zašto se ne mogu smiriti/opustiti, zašto mi se stalno pojavljuju kritične ili samokritične misli…) je naprosto dio prirode ljudskog uma za koju nismo niti krivi niti zaslužni. Stoga se na tečaju sudionici potiču dijeliti svoja iskustva, i dobra i loša, ali samo ako i koliko žele i kada su spremni. Nema točnih niti pogrešnih iskustava, sva su iskustva jednako vrijedna i korisna. Nikoga se ne prisiljava govoriti. Uvijek ste dobrodošli već svojim prisustvom.

Tečaj nije psihoterapija, nego trening uma. Kroz trening se sudionicima pomaže da razviju strpljivost za cijeli proces kroz koji prolaze, da razviju povjerenje da imaju taj kapacitet i da će on rasti. Ali i hrabrost – hrabrost da se ustraje u redovnoj praksi i počne živjeti život malo drugačije, korak po korak, malo po malo. I da si daju dopuštenje da će napredovati svojim vlastitim tempom: nekome treba više vremena, nekome manje i to je sve potpuno u redu.

Što mi doista ovdje radimo na mindfulness tečaju? U tekstu o tome što je mindfulness smo rekli da kako obraćamo pozornost trenutak po trenutak, i na što obraćamo pozornost zapravo oblikuje naše iskustvo. A naše iskustvo oblikuje naš život. To je velika misao! A trenutak se čini tako malenim, zar ne? Pa to je samo trenutak moga života. Pogledajmo što mi mislimo pod „trenutak”. Svaki trenutak je zapravo ogroman. U svaki trenutak je uključeno stotine tisuća ako ne i milijuna godina evolucije o tome kako naš mozak radi, kako naša tijela funkcioniraju, naš živčani sustav, hormoni. Pogođeni smo našom osobnom i obiteljskom poviješću i nasljeđem, faktorima okruženja, okoliša, svi smo pogođeni svim životnim iskustvima sve do ovoga trenutka. Znači, svaki trenutak je zapravo ogroman i izvana. Mi ne možemo živjeti život u izolaciji. Mi smo duboko povezani s našim poslom, našom obitelji, društvenim odnosima, zajednicom u kojoj živimo, pogođeni smo i time što se događa u širem svijetu: pandemijama, ratovima, energetskim krizama, klimatskim promjenama, elementarnim nepogodama. Svaki trenutak koji se događa u cijelom svijetu zapravo pogađa nas. I zanimljiva stvar  – a znamo ju iz istraživanja – ono što činimo, kako odgovaramo ili reagiramo na svaki trenutak zapravo jako utječe na nas – i tu temu ćemo stalno pokrivati tijekom tečaja. Mi znamo da mindfulness praksa mijenja način na koji naš um funkcionira, primjerice, mijenja strukturalno naš mozak, čak mijenja i duljinu telomera i naš DNA (link na istraživanja o tome – Elizabet B. i Sara Lazar)