Dragica Barbarić

Dragica Barbarić, prof.,

je psihologinja i licencirana kognitivno-bihevioralna terapeutkinja s akreditacijom/certifikatom Europskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije (EABCT).
Osnivačica je, vlasnica i direktorica Privatne psihološke prakse “KBT opcija”.
Studij psihologije završila je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a poslijediplomsko stručno usavršavanje iz kognitivno-bihevioralnih terapija pri Hrvatskom udruženju za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT) čime je stekla uvjete za dobivanje europske akreditacije EABCT-a.

Završila je i brojne druge stručne edukacije u zemlji i inozemstvu uključujući i višegodišnju edukaciju iz Mindfulness Based Cognitive Therapy u organizaciji Sveučilišta Oxford i Oxford Mindfulness Centra, čime je stekla licencu, tj. certifikat za vođenje tečajeva mindfulnessa baziranih na evidence-based programima MBCT i MBCT-L (Mindfulness for life), te za MCBT terapiju.

Potvrda o tome može se naći na stranicama Oxford Mindfulness Foundation-a.

Ima dugogodišnje iskustvo psihoterapijskog i savjetodavanog rada s klijentima s različitim emocionalnim poteškoćama, osobito anksiozne i depresivne prirode.

Autorica je knjige „Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama“ , prve knjige samopomoći takve vrste na našem jeziku koja je zbog znanstvenog pristupa dobila i preporuku Hrvatskog psihološkog društva.

Također je i suautorica knjige „Životolovka – od depresije do punine života.“

U svom radu primjenjuje i terapije iz najnovijeg, tzv. trećeg vala kognitivno-bihevioralnih terapija: Kognitivnu terapiju usredotočene svjesnosti (Mindfulness Based Cognitive Therapy) i Terapiju prihvaćanjem i posvećenošću (Acceptance and Commitment Therapy – ACT).

Edukatorica je, predavačica i supervizorica budućih kognitivno-bihevioralnih terapeuta pri Hrvatskom udruženju za bihevioralno-kognitivne terapije, te Centru za kognitivno-bihejvioralnu terapiju Bosansko-hercegovačkog udruženja za kognitivno-bihejvioralnu terapiju.

Također je voditeljica raznih tečajeva, edukacija i seminara.

Članica je Hrvatske psihološke komore, Hrvatskog psihološkog društva, te Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije.

Popis akreditiranih kognitivno-bihevioralnih terapeuta u Hrvatskoj možete pogledati ovdje.